Párování vína s nevšedními pokrmy

Víno a jídlo tvoří nerozlučnou dvojici už tisíce let a jejich správná kombinace povýší každé jídlo na nefalšovaný gurmánský zážitek. Základní vědomosti o párování vína k různému masu, zelenině a ovoci už máme obecně zažité, ale jak je to u moderní a trendy kuchyně?  

Načerpejte inspiraci pro vinné párování k méně obvyklým světovým specialitám, které v současnosti nabývají na popularitě. 

 

1. Sushi sluší víno sušší  

Sushi je tradiční japonská delikatesa, která si získala oblibu po celém světě, Česko nevyjímaje. Jelikož se připravuje nejčastěji ze syrové mořské ryby, octové rýže a mořské řasy, rozhodně není cílem tyto jedinečné chutě přebít nějakým výrazným vínem. K sushi proto doporučujeme velmi suché bílé víno, konkrétně Sauvignon Blanc, jehož vyšší kyselinka perfektně osvěží chuťové pohárky před dalším soustem, zvláště pak u tučných ryb, jako třeba losos. Tento efekt jinak zastává nakládaný zázvor, který se k sushi také podává.  

 

AdobeStock_386926863

 

  2. Vegan burger – maso nebo zelenina?  

Náhražka masa se nejčastěji vyrábí z luštěnin, především sóji, čočky a hrachu. Přestože je výsledný produkt čistě rostlinný, jeho cílem má být napodobit chuť a strukturu skutečného masa, což z vinného párování činí skutečnou výzvu. Hodí se k veganskému burgeru víno, které se podává k zelenině, nebo k masu? Nuže, rozhodně nešlápnete vedle, pokud zvolíte Rulandské modré. Jeho jemné třísloviny a ovocitá chuť si skvěle rozumí se zemitou chutí rostlinného „červeného masa“, ale i dalšími veganskými alternativami. 

 

AdobeStock_322490379

 

3. Thajsko si rozumí s Německem 

Thajské kari je oblíbené a chuťově velmi komplexní jídlo, které se v každé zemi vaří trochu jinak. Všude se ale při jeho přípravě používá výrazné koření, kari pasta, česnek, koriandr a další aromatické suroviny. Navíc je díky chilli pálivé. K takovému jídlu se bude výborně hodit Ryzlink, nejlépe z oblasti Porýní, s vyváženou sladkostí i kyselostí. Díky svěžímu Ryzlinku nebude jídlo působit těžce, a především nádherně podtrhne všechny jeho chuťové vrstvy. 

 

AdobeStock_477408361

 

4. Vietnamské Pho si notuje s Veltlínem  

Pho je tradiční vietnamská polévka, která se vaří i 12 hodin a výsledkem je silný voňavý vývar, který je balzámem těla i duše. Tak se to alespoň ve Vietnamu říká. Přímočarý Veltlín zelený z oblasti rakouského Wagramu je k Pho ideální volbou. Díky svěžesti a jemnému kořenitému charakteru krásně doplňuje chuťově výrazný vývar a skvěle si notuje s koriandrem a chilli papričkami. Minerální profil Veltlínu vytvoří spolu s Pho symfonii chutí, kterou si okamžitě zamilujete. 

 

AdobeStock_131811042

 

5. Falafel skrze růžové brýle. A víno. 

Křupavé smažené kuličky z cizrny plné bylinek a východního koření, to je falafel. Krásně se páruje s lehkým růžovým vínem. Svěží kyselinka a ovocité tóny růžového Merlotu či Frankovky krásně kontrastují s texturou a chutí falafelu. Tato kombinace je skutečně svěží a lehká, ideální při večerním posezení s přáteli. Určitě doporučujeme ji vyzkoušet. Pokud byste chtěli k falafelu vyzkoušet ještě jiné víno, velmi zajímavě se snoubí s řeckou retsinou. Její výrazná chuť pryskyřice pozvedává tuto cizrnovou pochoutku o další úroveň výše. 

 

AdobeStock_193581722

 

Jak vlastně párovat neobvyklé pokrmy? 

Při párování vína s netradičními pokrmy mějte na paměti to nejdůležitější – nebojte se experimentovat. Nemusíte se zuby nehty držet striktních pravidel, někdy ty nejlepší kombinace vznikají náhodou nebo odvahou zkusit něco nového. Důležité je vnímat chutě jednotlivých surovin jídla a hledat vína, která buď tyto chutě podpoří, nebo naopak vytvoří zajímavý kontrast. 

 

Zdroj fotografií: Adobe Stock