Lahve na víno: jaké jsou jejich nejtypičtější tvary?

U láhve vína řešíme především její obsah, tedy samotné víno. Ale zaměřili jste se někdy na různorodost samotných lahví? Pojďte se s námi dozvědět víc o nejtypičtějších tvarech lahví na víno a jejich historii. 

V minulosti bylo víno přepravováno ve hliněných amforách, a to i přesto, že již ve starověku bylo pro skladování tekutin menšího objemu používáno i sklo. Až po začátku topení černým uhlím v 17. století začaly vznikat vinné láhve takové, jaké známe do dnes. 

Objem 750 ml se ustálil až o hodně později v 19. století, a to z důvodu usnadnění obchodování mezi Francií a Anglií. Tam byla totiž užívána imperiální jednotka galon, tedy 4,5 litru. To se shodou náhod odpovídá přesně 6 lahvím po 750 ml. Tak si „dáváme sedmičku“ až do dnes a objem 750 ml se stal světově nejpoužívanější právě pro vinné láhve, což je ideální objem pro plný stůl, večeři ve dvou i vychutnání si vínečka o samotě. 

Nejčastější tvary lahví o tomto objemu jsou tři: 

Bordeaux 

Úplně nejčastější tvar láhve. Historicky se vyráběl i v objemu 500 ml, ale po standardizaci ze strany EU tuto láhev s ostrými rameny a dlouhým rovným tělem najdete už jen ve větší velikosti. Tento tvar je vhodný pro ta vína, u kterých hrozí ukládání vrstvy sedimentu, jehož přelití do skleničky je omezeno právě díky autentickému tvaru ramen Bordeaux. Typicky se do ní plní Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec. 

 

Burgundy 

Tato elegantní láhev je asociována především s Chardonnay a Pinot Noir. Její tvar je méně ostrý, zaoblení a ramena jsou méně strmá, jelikož se u zmíněných vín nemusíme tolik bát případného sedimentu, který by nám vtékal společně s nápojem do sklenice. Průměr láhve je širší než u Bordeaux a výška zpravidla o něco málo nižší. 

 

Schlegel 

Neboli flétna, či pistole. V porovnání s ostatními dvěma zmíněnými lahvemi je její tvar vyšší a užší. Nalejete si z ní nejčastěji Riesling, Pinot Gris, Grünner Veltliner a další. Většinou chybí Punt na spodní straně láhve. 

  

    

A jaká je ideální láhev na bubliny? O tom si řekneme zase příště.