Dekantace vína: proč ji provádět?

Dekantace vína patří mezi rozšířený sommelierský rituál, který je nejen zajímavé pozorovat, ale zároveň má zásadní vliv na výslednou chuť vína. Při dekantaci se totiž víno zbavuje nečistot a zkrystalizovaných minerálů, které se v lahvi mohou objevit, také se provzdušní a má možnost se plně rozvinout. 

pexels-pavel-danilyuk-8775180

Vína vhodná pro dekantaci 

  • Starší červená vína: Starší vína často obsahují sediment, který se může během stárnutí v lahvi tvořit. Dekantace pomáhá oddělit víno od sedimentu, což zlepšuje chuť a zážitek z pití. Příklady takových vín mohou být starší ročníky Bordeaux, Barolo, nebo Rioja. 
  • Taninová červená vína: Mladá, taninová červená vína, jako jsou Cabernet Sauvignon, Syrah, a Nebbiolo, mohou být často příliš drsná přímo z láhve. Dekantace těmto vínům umožní provzdušnit se, což změkčí třísloviny a otevře více vrstev aroma a chuti. 
  • Plná a robustní červená vína: Vína s vysokým obsahem alkoholu a bohatými chutěmi, jako jsou nejrůznější zrající Zinfandely nebo Shirazy, mohou získat díky dekantaci vyváženější charakter a lépe se tak prezentovat. 

Vína, která obvykle nevyžadují dekantaci 

  • Většina bílých vín: Dekantace není obvykle potřebná pro většinu bílých vín, včetně mladších svěžích vín, jako jsou Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio. Některá starší nebo vysoce kvalitní bílá vína, jako jsou některé Chardonnay nebo Riesling, však mohou těžit z krátké dekantace, která pomůže zvýraznit jejich složitější aroma. 
  • Lehká červená vína: Lehčí červená vína, jako je Pinot Noir nebo Gamay (Beaujolais), obvykle nemají vysoký obsah tříslovin, a proto nevyžadují dekantaci pro zjemnění. Tatyto vína jsou nejlepší, když si zachovají svou přirozenou svěžest a ovocné tóny. 

Zvláštní případy 

  • Vína s výraznou kyselostí: Některá kyselá vína mohou těžit z dekantace, která může trochu zmírnit jejich kyselost a zvýraznit další chutě. 
  • Některá rosé a šumivá vína: Ačkoliv to není běžné, některá starší nebo výjimečně kvalitní rosé mohou mít prospěch z mírné aerace. 

Celkově platí, že účel dekantace by měl být vždy zvážen s ohledem na typ vína a co od něj očekáváte zlepšit. Při správném použití může dekantace výrazně zvýšit požitek z pití vína. 

 

Červená vína 

Cabernet Sauvignon 

Jedna z nejoblíbenějších odrůd na světě, Cabernet Sauvignon je známýá svými silnými tříslovinami a dlouhým potenciálem stárnutí. Dekantace pomáhá změkčit třísloviny a otevřít složité vrstvy černého ovoce, cedrového dřeva a koření, které jsou typické pro tuto odrůdu. Tento proces je zvláště užitečný u mladších vín, která mohou být příliš drsná nebo uzavřená přímo z láhve. 

Syrah  

Syrah je intenzivní a plné víno s bohatými chutěmi tmavého ovoce, pepře a někdy i kouřových nebo masitých nuancí. Dekantace Syrahu umožňuje vínu projevit tyto komplexní vůně a zároveň zmírňuje jeho robustní třísloviny, což vede k hladšímu a více vyváženému chuťovému profilu. 

Nebbiolo 

Pocházející z Piemontu v Itálii, Nebbiolo je základem pro některá z nejprestižnějších vín jako Barolo a Barbaresco. Tato odrůda je známá svými vysokými tříslovinami a vysokou aciditou, což ji činí ideální kandidátkou pro dekantaci. Dekantace pomáhá změkčit víno a odhalit jeho hluboké nuance růží, třešní, kožešiny a taru, čímž se zvýrazní jeho složitost a zlepší se celková harmonie. 

Dekantace červeného vína: 

  • Červená vína, zejména těžší a starší, obvykle těží z dekantace, která pomáhá odstranit sediment a zlepšuje chuť. 
  • Dekantujte při pokojové teplotě, s délkou až několik hodin před podáváním. 

  

Bílá vína 

Dekantace bílých vín není tak běžná jako u červených, ale existují odrůdy, u kterých lze tento proces použít k zvýraznění jejich charakteristik a komplexnosti. Je důležité sledovat teplotu – vína by měla být dekantována chladná, ale ne příliš studená, aby se nepotlačilo jejich aroma. Dekantace by také neměla být příliš dlouhá, aby se předešlo riziku oxidace, které může víno příliš změnit nebo dokonce poškodit. Vhodná délka dekantace pro bílá vína se obvykle pohybuje od 15 do 30 minut. 

Následující tři bílé odrůdy jsou často dekantovány, zvláště když pocházejí z vyšších ročníků nebo jsou vyrobeny ve složitějších stylech. 

Chardonnay  

Chardonnay, zejména tyo, kteréé zrajeí v dřevěných sudech, může těžit z dekantace. Tento proces pomáhá integrovat dřevěné tóny (jako jsou vanilka a toast) s ovocnými a minerálními prvky vína. Dekantace může také pomoci uvolnit složitější vůně a chutě u starších nebo vysoce kvalitních vín tohoto typu.    

Viognier  

Viognier je aromatické víno, které může být někdy uzavřené při otevření láhve. Dekantací se uvolňují uvolňuje jeho bohaté aroma broskví, květin a minerálů. Tento krok může být užitečný, zvláště u vín, která byla vystavena nějakému dřevěnému vlivu, což umožňuje plnější vyjádření charakteru vína.  

Riesling  

Ačkoliv většina Rieslingů se obvykle nepodává dekantovaná, určité starší nebo vysoce kvalitní Rieslingy, zejména ty z minerálních terroirů, mohou těžit z mírné aerace. To může pomoci zvýraznit jejich složitost a rozvinout hlubší nuance kyselosti a minerality, které jsou pro tuto odrůdu typické.  

Dekantace bílého vína 

  • Bílá vína obvykle nevyžadují dekantaci, ale starší nebo vysoce kvalitní bílá vína mohou těžit z mírné aerace pro zvýraznění složitosti. 
  • Použijte chladnější teplotu a kratší dobu dekantace. 

 

KW_Dekantery_infografika_06-2024_v01

 

Autor/ka fotografie: Pavel Danilyuk