Vinařem od 14 let: seznamte se s Gregorem Nimmervollem

Gregor Nimmervoll je charismatický vinař z rakouského regionu Wagram, jehož cesta k vinařství nebyla přímá ani snadná. Přesto se mu podařilo dosáhnout mimořádného úspěchu nejen ve svém rodném Rakousku, ale prakticky po celém světě.

V KOREK Wines byli všichni nesmírně nadšení, když Herr Nimmervoll přijal pozvání a přijel do Brna představit svá unikátní vína v rámci řízené degustace, která se uskutečnila 30. 5. 2024 v prostorách amfiteátru restaurace Teátr. Simultánní překlad zajistil head sommelier KOREK Wines Jiří Hloušek. Nutno však podotknout, že ani Herr Nimmervoll nenechal nic náhodě a svá vína u stolu dokázal odprezentovat i v češtině. 

Než však degustace začala, Herr Nimmervoll si udělal čas na povídání o jeho vinařských začátcích, filozofii i pohledu na vinařství.

Na můj pozdrav “Dobrý den, pane Nimmervolle” odpovídá: “Říkej mi Gregore” a napije se piva. “Možná jsem vinař, ale českému pivu nikdy neodolám,” dodá s úsměvem.

 

Skromné začátky

Gregor se rozpovídá o historii. Jeho rodina vlastnila po druhé světové válce malé hospodářství. V té době byla situace těžká, Evropa se těžko vzpamatovávala a malí hospodáři měli jen malou šanci konkurovat velkým farmám, které disponovaly moderními stroji pro velkovýrobu a dostatkem finančních prostředků. O desítky let později se jeho rodiče farmaření věnovali jen okrajově a samotného Gregora od dětství odrazovali od práce na venkově. Doufali, že si najde lépe placenou práci ve městě.

Gregorův otec vlastnil půl hektaru půdy a vinařství provozoval jako koníček. V 80. letech začal produkovat velmi malé série vín určené spíše pro vlastní spotřebu, zbytek hroznů prodával větším producentům. V 90. letech ale skončil i s touto malovýrobou.

 

Jít za svým snem

Malého Gregora vinařství zaujalo a už jako dítě začal snít o tom, že bude také vyrábět vlastní víno.

"Rodiče mi vtloukali do hlavy: ‘Mysli! Nemáme plnohodnotnou vinici, jen pár řádků vína. Tím se nedá uživit!’" vzpomíná. “V té době obecně platilo, že se malí živnostníci na venkově jen dřeli a rodiče pro mě samozřejmě chtěli lepší budoucnost.”

Přesto se mladý Gregor, naprosto fascinovaný světem vína, nechtěl svého snu vzdát. Ve třinácti letech spolu se svým starším bratrem začal objevovat tajemství vinařství a o rok později společnými silami vyprodukovali pár stovek lahví vína.

“Vyrobit víno v takovém věku je neobvyklé, takže se ta zpráva roznesla po okolí,” říká Gregor. “Naše víno se dostalo i k profesionálům z branže, kteří byli velmi překvapeni jeho kvalitou. Nakonec nám jeden z nich nabídl spolupráci.”

 

Vášeň bez kompromisů

Od těch dob se půl hektaru vinic rodiny Nimmervollů rozšířilo na celý 17 hektarů.

“Neměl jsem žádný plán B. Věděl jsem, že budu vinařem,” vysvětluje mi Gregor. “Pokud si stojíš za svým a neustoupíš od svých nároků na kvalitu, vždy se to odrazí ve tvém víně a zákazníci nemají důvod hledat levnější alternativy. Prošel jsem celým procesem výroby svého vína od prvního hroznu přes fermentaci, zrání, až po distribuci lahví. Vím, jaké víno chci vyrábět.”

Zároveň upozorňuje, že vinařství nikdy není záležitost pouze jednoho člověka.

“Původně jsem chtěl dělat všechno sám, ale to by se člověk musel roztrhat,“ směje se. “Naučil jsem se důvěřovat lidem okolo mě. Vím, že mají k vinařství stejný přístup. Přece jen je Nimmervoll rodinná značka a na výrobě se podílí moje žena Claudia, moji i její rodičové, sourozenci, tety, strýčkové a další. Ti všichni stejným dílem dopomáhají k autentičnosti značky Nimmervoll,” vysvětluje Gregor a nakonec zavtipkuje: “Je to jako dobře fungující rocková kapela.”

 

Duše Wagramu v každé lahvi

Když se ptám na to, čím je výjimečný region Wagram, ze kterého víno Nimmervoll pochází, Gregor se nadšeně rozpovídá.

“Wagram je známý svou jedinečnou sprašovou půdou, v Rakousku jí říkáme Löss, která vínu dodává velmi specifické aroma. Například zdejší Grüner Veltliner má jedinečný chuťový profil, který milovníci vína vždy s jistotou rozeznají.”

Ptám se Gregora, jestli je to právě Grüner Veltliner, který je s Wagramem pevně spojený. Na svých webových stránkách u tohoto vína ostatně uvádí krásnou větu “So duftet die Heimat”, tedy “Tak voní domov”.

“Absolutně,” odpovídá Gregor. “Ale s Wagramem je spojena ještě jedna důležitá odrůda, a to Roter Veltliner. Je to samostatná, velmi stará odrůda bílého vína, která podle mnoha historiků z Wagramu původně pochází. Po válce byl Roter Veltliner nejvíce pěstovanou odrůdou v celém regionu, ale postupně ji nahradil Grüner Veltliner, který je méně náchylný a mnohem snadněji kultivovatelný,” pokračuje Gregor. “Pokud mu ale věnuješ potřebnou péči, získáš víno úžasné kvality.”

Značka Nimmervoll vyrábí oba tyto Veltlinery a po jejich ochutnávce musím uznat, že jsou opravdu famózní.

 

Nadčasovostí proti trendům

I u vína se mění trendy a Gregor si toho je vědom. Zároveň však ví, že být autentický je důležitější než podléhat chvilkovým trendům.

"Když se podíváš na nejpopulárnější značky vín, tak ty se nikdy nepachtí za tím být trendy," říká. “Například ve Wagramu bylo jednu dobu populární vyrábět burgundský styl vína. Když jsem se o tom později bavil s jedním redaktorem, řekl mi, že v tomto vínu byla cítit snaha stát se burgundským, ne autentickým. Což byla naprostá pravda. Mým cílem není trendy víno, ale nadčasové víno. Nestal jsem se vinařem kvůli tomu, abych byl největším producentem nebo prodával nejvíc lahví vína ve Wagramu. Stal jsem se vinařem, protože mě vinařství fascinuje, zajímá mě každý jeho aspekt a chci, aby moje víno zrcadlilo to, jak vinařství sám vnímám a jakou úctu chovám k tomuto umění i svému regionu”, říká Gregor. “Když se zbavíš pocitu být trendy a děláš víno srdcem, budeš vždycky trendy,” dodává.

Tento přístup umožňuje vinařství Nimmervoll produkovat vína, která odrážejí Gregorův osobní pohled na vinařství, respekt k regionu Wagram a cíl na nic si nehrát.

 

Víno z Česka čeká boom

Na konci rozhovoru se Gregor těší na poslední otázku ze seznamu, který jsem si přinesl. Týká se jeho názoru na české a moravské víno.

“Zajímám se o vína z České republiky už dlouho a jsem si jistý, že jejich popularita rychle vzroste. Objevilo se tu tolik skvělých malých vinařů, kteří produkují neuvěřitelně kvalitní vína. Některá jsou schopná konkurovat i světovým špičkám,” říká Gregor.

Česká republika sice na vinařské mapě světa patří k těm nejmenším producentům, přesto se hlavně v posledních letech vína z Moravy a Čech neustále umisťují na nejvyšších pozicích prestižních vinařských soutěží.

“Do dvaceti let budou vyžadovat moravské a české víno po celém světě, to mi věř,” nepochybuje Gregor.

V tu chvíli už je amfiteátr restaurace Teátr plný hostů a Gregor se po přátelském rozloučení odchází připravit na řízenou degustaci.

 

Gregor Nimmervoll nám dokazuje, že srdce a vášeň jsou klíčem k dobrému vínu. Jeho cesta je inspirací pro všechny, kteří se nebojí jít za svými sny, ať už jsou na první pohled jakkoli nedosažitelné. A jeho vína? Ta jsou tím nejlepším důkazem toho, že když člověk dělá něco s láskou, výsledky jsou vždy výjimečné.

Vína z vinařství Nimmervoll koupíte přímo na našem e-shopu zde.

 

Autor: Ondřej Kubík